Tenguk kacang botolku yang hidup subur merimbun, lebih2 lagi bila hari2 kena hujan.Orang kata kalau nak bio pokok tu mengeluarkan buah yang banyak kita kena buang sedikit daun-daun tu. Jadi tak mabuk daun.Dan kebetulan aku teringat arwah mak pernah masak pucuk daun kacang panjang atau pun kacang botol.Aku pun pernah makan.Biasa orang masak bening (masak air)
subur kan
Aku pun ikut petua tu dengan memetik daun-daun yang muda.Esuk tengahari aku nak masak daun ni. Sambil2 tu aku belek-belek jugak kat celah2 daun tu kot2 dah mengeluarkan bunga. Ha tepat sangkaan aku ia dah mula berbunga.Kacang botol ni aku tau kalau dah mula berbuah, buah dia tak putus-putus.
ni ler bunga dia
11 ulasan:
ohhhhh ko ni suka makan pucuk muda yea.....
org tempat MNgah panggil ni kacang kelisa
masak bening makan panas2 sedap tu...
daun kacang panjang yg muda diorg panggil "bayong"tp daun ceper muda diorg x panggil bayong ler
TNP...abis dipanggil apa. "GAYONG KE"
MAK NGAH..org jawa panggil "CEPER"
mama janet, dulu kat belakang umah aku pun subur cam tu,kan aku pernah upload dlm blog dulu. Wan gi belek2 tengok dh berbunga ke belum, alih2 kuar ular hijau kecik le. langsung wan tebang....
tempat sy kacang ni orang panggil kacang kelisa..kalau sy makan buat ulam mentah cm tu je
Kacang kelisa, kacang botol, ceper, saudara sepusat sepusing
bukan kacang koro kea namanya
kacang koro tu "kacang parang"
kat kg kita panggil "Kacang Peace" hehehehe...
Catat Ulasan